גינה בריאה ומזינה | מבוא לפרמקלצ'ר

אגף איכות הסביבה במועצה פועל בכל המישורים בחיבור הקהילה לסביבה הטבעית ורואה בכל תושב.ת שגריר.ה של מטרה זו. כחלק מחיבור זה אנו מזמינים אותך לקחת חלק בקורס מבוא לפרמקלצ'ר ביער המאכל בבית לחם.

הקורס בהדרכת ניצן ויולי בצר – מייסדי יער המאכל בית לחם הגלילית. ניצן - מתכנן פרמקלצ'ר ובעל תואר שני בניהול מערכות חינוך, מדריך קורס הפרמקלצ׳ר המלא של היער, מנהל התוצרת האקולוגיה ביער. יולי - בעלת תואר בפיתוח סביבתי וקיימות ותואר שני בסביבה, מדריכת קורס הפרמקלצ׳ר המלא של היער, מנהלת הקמפוס וההדרכות ביער

מטרת הקורס:
היכרות עם עולם התוכן של פרמקלצ׳ר – תרבות-עדן / תרבות בת-קיימא – מפרספקטיבה של טיפוח גינה.

  • התנסות ויישום העקרונות והפרקטיקות הנלמדות בגינות הביתיות

  • הגדלת פוטנציאל האקטיביזם הסביבתי בעמק, הגדלת האדוות, הנחלת אג׳נדה של מנהיגות סביבה ויוזמה קהילתית

בהרחבה – גינת בר של מאיר שלו או גינה יצרנית ומסותת נוסח הגנים הבאהיים ?

גינת בר היא גינה מלאה חיים וחיוניות אשר מספקת לנו יופי טבעי וכן מהווה גם יתרון סביבתי – מרחב שמושך אליו מגוון ביולוגי עשיר.
גינה יצרנית,  לעומת זאת, מספקת מזון אך ככל שנרצה להפיק ממנה יותר תועלות, כך היא דורשת יותר ניהול ותחזוקה, וכשאלו אינם נעשים בשיקול-דעת לטווח הארוך- התוצאה שמתקבלת היא גינות יקרות, מלאות חומרי דישון סינטטי או גרוע מכך חומרי הדברה.

בעשורים האחרונים, אלה היו שתי האפשרויות העיקריות שעמדו בפני אנשים, אך כיום אפשר לשלב – ליצור גינה מקיימת: גינה שטובה לאדם, תחזוקתית, בריאותית, כלכלית. אז איך יוצרים את הגינה הזו שהיא גם וגם? גינה שהיא שילוב בין בריאה פאסיבית לאקטיבית, בין הבר לבין המתורבת ?

בקורס זה נלמד בדיוק את האיזון העדין אך יציב הזה, וכיצד להתאים את הגינה לצרכים ולערכים שלנו, ליכולות ומשאבי התחזוקה שלנו, ולמגוון התועלות שנרצה להפיק ממנה (כל אחד/ת לפי צרכיו/ה) – נוי, מזון טרי ובריא, מרחב אירוח, בילוי ושהייה, ריאה אקולוגית קטנה המביאה ערך לכלל המערכת, תחביב טיפוח ועוד. כל זה נקרא גינון בר-קיימא והוא חלק מתוך עולם הפרמקלצ׳ר, שעוסק בתרבות בת-קיימא באופן רחב יותר. החיכוך עם הכלים האלו דרך הגינה, שהיא אמצעי מאוד ישיר ומתגמל, מאפשר הרחבה של נקודת המבט הרחק ומעבר לגינה, לתרבות שלנו בכלל, לחיי הקהילה והכלכלה.

מה יקבלו משתתפות ומשתתפי הקורס?

  • הידע והכלים הנדרשים ליצירת גינה בת-קיימא ולתחזוקתה בהתאם

  • חשיפה לגישות ופרקטיקות מעולם הפרמקלצ׳ר (תרבות בת-קיימא) והקיימות החיובית – קיימות אשר תומכת את רווחת האדם

  • מקבץ התנסויות מעשיות, הזדמנות ׳ללכלך את הידיים׳ וללמוד דרך הגוף

  • כיוון והשראה לפרוייקטים בקנה מידה גדול יותר, סביבתית, חברתית וכלכלית

  • מפגש נעים, מעורר ומזין את הנפש, יחד עם קבוצה חברתית מקהילת העמק

מה יתנו בתמורה בוגרות ובוגרי הקורס?

הקורס ממומן בחלקו על ידי אגף איכות הסביבה, בתמורה לכך, כל בוגר.ת של הקורס יתחייבו בהעברת סדנה של כשעתיים בקהילה בנושא הקורס.

מבנה הקורס:
6 מפגשים בימי שלישי בין השעות 16:00-19:30 ביער המאכל בבית לחם הגלילית.
בעלות מסובסדת ע"י אגף איכות הסביבה של 600 ₪.

תאריכים:

8/7/25 – התחקות אחר המערכות הטבעיות והשתלבות בהן, בריאה פאסיבית ואקטיבית, עקרונות הפרמקלצ'ר, זימון מגוון ביולוגי, קריאת כיוון לפרויקטים קהילתיים

15/7/25 – קומפוסט, טיוב קרקע, מעקובת (סוקסציה) – שלבי התפתחות המערכת האקולוגית עד ליציבות וחוסן

22/7/25– השקייה, תכנון וניהול תוצרת: התאמת צמחייה לצורך ולרמת התחזוקה

29/7/25-  ניהול עשבייה + גיזום

5/8/25 –  הזנה + רפואה מונעת ובקרת מזיקים

12/8/25 – קיימות חיובית: מה בין בריאות הסביבה (הגינה), לבריאות ולרווחה האישית, קשרי קהילה-סביבה-כלכלה, הנעת פרויקטים קהילתיים

תאריך חלופי- 19/8/25


לפרטים נוספים: תמר אודם - 054-4831453

שלך ובשבילך,
אגף איכות הסביבה

שדהצילום: סמדר לוי-שואף (שופלק)

שדה תורמוסים

צילום: יוליה ברזינה